HOOGSENSITIVITEIT
Hoogsensiviteit
is veel meer dan overgevoelig zijn voor prikkels. Een kindtiener op 5 is hoogsensitief, dat is dus 20% van de wereldbevolking. Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, geen ziekte en al zeker geen stoornis. Het kan echter helpend zijn voor een kind en het gezin om vast te stellen dat die hoogsensitiviteit aanwezig is. Het creëert meer begrip van de buitenwereld voor het gedrag van het kind. We helpen jullie graag verder bij het benoemen van de hoogsensitivieit en een eventueel begeleidingstraject.
Enkele kenmerken die je mogelijks bij jouw kind herkent:
-
Intense en scherpzichtige waarneming
-
Sterke emoties
-
Diepe verwerking van de prikkels wat soms kan leiden tot piekeren
-
Sterk reflecterend vermogen: over zichzelf en de wereld om zich heen
-
Zintuiglijke gevoeligheid
-
Sterk rechtvaardigheidsgevoel
-
Sterke verbinding met natuur en dieren
-
Behoefte aan rust en structuur
Ontwikkeling van hoogsensitieve kinderen
Hoogsensitieve kinderen ontwikkelen zich vaak met een diep bewustzijn van hun omgeving en emoties, wat hen waardevolle inzichten kan geven maar hen ook kwetsbaar maakt in een maatschappij die soms hard en veeleisend kan aanvoelen.
Ze ervaren vaak een intense verbondenheid met de wereld om hen heen, maar kunnen zich daardoor ook snel overweldigd voelen door geluiden, drukte en verwachtingen. Omdat hun gevoeligheid vaak niet begrepen wordt, krijgen ze soms labels als “overgevoelig” of “te emotioneel,” wat kan leiden tot gevoelens van onbegrip of isolatie. Deze kinderen hebben vaak behoefte aan erkenning van hun gevoeligheid, evenals aan tools om hun unieke talenten te versterken en zichzelf te beschermen tegen overprikkeling.
Bij 't Zonnekind bieden we begeleiding die aansluit op hun specifieke behoeften, met ruimte voor rust, begrip en vaardigheden die hen helpen zichzelf te reguleren en hun kwaliteiten te benutten.
We werken met liefdevolle aandacht en praktische ondersteuning, zodat hoogsensitieve kinderen zich gezien en gesteund voelen in hun ontwikkeling.
Hoe gaan we te werk?
Omdat hoogsensitiviteit geen stoornis is, is er geen diagnose nodig. Wel kan het heel waardevol zijn om te begrijpen of jouw kind deze persoonlijkheidseigenschap heeft, zodat jullie samen kunnen inspelen op zijn of haar behoeften.
Voor jongere kinderen beginnen we met een vragenlijst die door de ouders wordt ingevuld. Dit geeft ons een helder beeld van hoe hoogsensitiviteit zich bij jouw kind mogelijk uit.
Voor kinderen vanaf het derde leerjaar kunnen we na een gesprek met de ouders ook met het kind zelf aan de slag. In een kindvriendelijke omgeving, waar creativiteit en spel centraal staan, werken we met een aangepaste vragenlijst die het kind helpt om zijn of haar hoogsensitiviteit beter te begrijpen en te verwoorden.